Fumatul si bolile Parkinson si Alzheimer: o revizuire a studiilor epidemiologice
Relatia dintre fumat si boli neurologice a fost intotdeauna controversata. Chiar si anticipata asociere intre fumat si riscul crescut de boli cerebrovasculare a fost dezbatut de ani de zile.
La sfarsitul anilor 1980, fumatul a devenit definitiv acceptat ca un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemic. Mai recent, doua alte boli neurologice au fost studiate in raport cu fumatul: boala Parkinson (PD) si boala Alzheimer (AD).
Numeroase studii epidemiologice au gasit o asociere semnificativ negativa intre fumat si aceste doua tulburari neurodegenerative. Riscul de boala Alzheimer sau boala Parkinson la nefumatori se pare ca este in general de doua ori mai mare decat la fumatori. Aceasta inseamna ca pacienti cu Alzheimer sau Parkinson sunt cu aproximativ 50% mai putin suscepibili sa fi fumat in timpul de vietii, indiferent de factorii varsta sau sex. Alternativ, fumatorii sunt cu 50% mai putin susceptibili de a dezvolta bolile Parkinson sau Alzheimer decat nefumatorii, indiferent de varsta sau sex.
Aceasta asociere negativa statistic, semnificativa, a fost interpretata ca sugerand ca fumatul exercita o influenta aproximativa, biologica, neuroprotectiva impotriva dezvoltarii de Parkinson si Alzheimer. O trecere in revista a tuturor studiilor, care fie confirma fie infirma aceasta ipoteza, este prezentata separat pentru boala Parkinson si boala Alzheimer.
Stockholm Gerontology Research Center, NEUROTEC, Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, Sweden.
- autentifica-te pentru a adauga comentarii