Fumatorii vor sa le fie respectata alegerea
Publicat in Adevarul de Andreea Romanovschi
Noile restrictii privind fumatul ii fac pe fumatori sa porneasca lupta pentru dreptul lor de a alege, respectand drepturile nefumatorilor. Fara a incuraja fumatul sau comercializarea produselor din tutun, fumatorii cer sa nu mai fie discriminati.
"Nu incurajez fumatul, dar aceasta lege este discriminatorie, si pentru fumatori, si pentru nefumatori", spune vehement doctorul Catalin Florian Radut, presedintele Asociatiei Fumatorilor.
Ne-am intalnit cu cei de la asociatie intr-un local in care se poate fuma. Membrii care au venit sa-si spuna pasul voiau sa se simta in largul lor. Adica sa poata fuma daca vor.
Organizatia s-a constituit la 30 mai 2008, tocmai pentru ca fumatorii se asteptau la vremuri grele. Incepand de la 1 Ianuarie 2009, in spatiile publice inchise, fumatul este permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, si care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces.
Asa prevede Ordonanta Guvernului 5/2008 privind modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Patronii localurilor cu o suprafata mai mica de 100 metri patrati pot alege: vor avea unitati in care se fumeaza sau nu. In cele cu o suprafata mai mare, spatiile pentru fumat trebuie sa reprezinte maximum 50 la suta.
Fumatorii se simt prigoniti
Catalin Radut a explicat ca nu i se pare normala aceasta segregare. Presedintele Asociatiei Fumatorilor nu neaga riscurile legate de fumat dar spune ca sunt exagerate si invoca un studiu recent potrivit caruia "exista trei variatii genetice care par sa creasca riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar cu pana la 60%".
Daniel Stoica, membru fondator al asociatiei, merge mai departe. "De ce nu interzic tutunul de tot daca e asa rau? Ma las de fumat imediat", spune acesta.
Fumatorii nu inteleg de ce nu li se da dreptul sa fumeze in tren, spre exemplu. Macar intr-un vagon. "E mai rau sa se fumeze la capatul vagonului, sa se deschida usile in timpul mersului. Se pot intampla accidente", afirma dr. Radut.
Nefumatori printre fumatori
In Asociatia Fumatorilor sunt si membri nefumatori, pentru ca, spun reprezentantii acesteia, organizatia vine in apararea tuturor acelora care asteapta de la viata la libertatea de a se bucura de modul de viata ales fara restrictii sau interferente. Atata vreme cat nu reprezinta un rau social, adauga acestia.
Fiul lui Daniel Stoica, Andrei, are 25 de ani, este membru in asociatie si anul trecut s-a lasat o perioada de fumat. "Am fost mandru cand fiul meu s-a lasat de fumat. S-a apucat din nou, dupa vreo opt luni. E dreptul lui", a spus acesta.
Daca vor, se pot lasa de fumat
A te lasa de fumat este o chestiune de ambitie, spun multi fumatori, convinsi ca nu ar avea probleme daca s-ar hotari sa faca acest pas. Unii au ajuns sa aiba acest obicei din curiozitate.
"Prima tigara am aprins-o la 14 ani, din curiozitate. Am astm bronsic de la sapte ani. De meserie sunt medic. Desi suna foarte ciudat am constatat ca pot folosi tigarile ca un medicament.
Fumez serios de pe la 18 ani, din facultate. Noi nu incurajam fumatul", a spus Catalin Radut, cu o voce usor ragusita, adaugand ca nu intentioneaza sa renunte la acest obicei.
Daniel Stoica spune ca a incercat prima tigara pe la 11 ani, dar a inceput sa fumeze pe la 18 ani, dupa ce s-a lasat de sport. Nu stie daca se va lasa vreodata de fumat.
Teodora Suteu, de profesie avocat care colaboreaza cu Asociatia Fumatorilor, spune ca are o meserie stresanta si gaseste un refugiu in acest obicei. Dar sustine ca se va lasa de fumat atunci cand va considera de cuviinta.
"Nu e bine sa separi blondele de brunete, slabii de grasi si fumatorii de nefumatori. Pentru ca ne referim la spatiile sociale." - Catalin Radut, presedintele Asociatiei Fumatorilor
Fumezi? Risti boli pulmonare si reducerea fertilitatii
"Fumatul dauneaza grav sanatatii" este un slogan care s-a intiparit in mintea tuturor. Afectiunile pulmonare sunt cel mai adesea, asociate cu fumatul.
Potrivit unor date prezentate in noiembrie 2008 de specialistii in pneumologie de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", peste 600.000 de romani sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica.
Conform lor, afectiunea pulmonara incurabila, provocata de fumat reprezinta a patra cauza de deces in lume.
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca aceasta boala afecteaza capacitatea de a respira si ucide, anual, peste trei miloane de persoane. Statisticile arata ca 650.000 de europeni mor, anual, din cauza complicatiilor cauzate de fumat.
De asemenea, medicii avertizeaza ca persoanele care fumeaza risca, printre altele, sa sufere de afectiuni cardiovasculare si sa aiba probleme legate de fertilitate.
Campanii impotriva fumatului
De la 1 iulie 2008 au intrat pe piata pachetele de tigari cu pictograme de avertisment inscriptionate pe 40% din suprafata pachetului. Romania a devenit a doua tara din Europa, dupa Belgia, care a introdus o astfel de reglementare.
Medicii sunt de parere ca primele efecte ale acestei reglementari se vor face simtite abia la un an dupa intrarea ei in vigoare. Deocamdata, dupa sase luni, dintre cei 200.000 de fumatori intervievati, numai 2.000 au declarat ca s-au lasat de fumat.
Imaginile, dure, socante, au fost alese tocmai pentru a avea un impact cat mai mare asupra consumatorilor de tutun. Cei de la Asociatia Fumatorilor sunt nemultumiti tocmai din aceasta cauza. Spre sfarsitul anului trecut Ministerul Sanatatii a lansat campania media "STOP FUMAT", pentru promovarea acesteia fiind folosita imaginea vedetei de televiziune Mihaela Radulescu.
Gherila digitala si metodele de contraatac
Cel mai la indemana loc pe care l-au gasit nefumatorii pentru a protesta fata de aceasta interdictie a fost Internetul. Blogerii se intrec in a aduce argumente in favoarea lor si in defavoarea legii.
Pe blogul femeiasimpla.com, Irina aduce in discutie problema libertatii. "Lasa-te de fumat este un sfat nesolicitat si, cu voia dumneavoastra (ca sa citez un politician celebru), invaziv.
Nu ma puteti convinge ca fumul de tigara care iese pe fereastra bucatariei mele (pentru ca, in semn de grija fata de nefumatori, la mine acasa se fumeaza doar in bucatarie si balcon) are vreo relevanta (...) atunci cand e comparat cu gazele de esapament de la o masina in jumatate de ora de functionare. Sau in comparatie cu «fabrici si uzine»", scrie aceasta.
"Au ajuns sa ma dispere campaniile antifumat. stiu si eu ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Chiar nu am nevoie sa imi spuna asta niste baieti destepti, care castiga bani frumosi din campaniile astea.
Din banii fumatorilor, normal", scrie pe blogul sau jurnalistul Andi Laslau, in "Manifest pentru drepturile fumatorilor". Iar exemplele pot continua.
In afara de bloguri, se fac petitii on-line, pe petitieonline.ro. "Stop discriminarii fumatorilor" este una dintre ele. A fost semnata deja de circa 1.000 de persoane.
Cluburile iau masuri
Avocata Teodora suteu a declarat pentru "Adevarul" ca este pe cale sa se constituie o asociatie a cluburilor care vrea sa conteste Ordonanta Guvernului 5/2008, pe motiv de discriminare.
I-a venit ideea citind legea si gandindu-se la faptul ca este fumatoare si ii place uneori sa-si petreaca timpul in cluburi. A luat legatura cu reprezentantii cluburilor si le-a expus punctul ei de vedere.
Suteu a explicat ca, odata constituita, asociatia va merge pe doua cai. Va depune o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si va ataca actul normativ in contencios-administrativ.
"Este adevarat ca ai dreptul sa alegi sa nu fumezi, dar ai dreptul si sa alegi sa fumezi. Despre asta este vorba. Oricum, pana vom obtine rezultatele scontate, cluburile vor respecta legea", a precizat Teodora suteu.
Efectele interzicerii fumatului
Operatorii de turism din anumite zone ale lumii se declara ingrijorati de impactul negativ pe care ar putea sa-l aiba asupra pietei interzicerea fumatului. In Hawaii, de pilda, mai multe agentii de monitorizare a turismului au semnalat un impact negativ asupra industriei de profil din zona.
Potrivit presei locale, din ianuarie 2006 pana in ianuarie 2007, piata ar fi scazut din aceasta cauza cu 6%. Pe de alta parte, interzicerea fumatului in birouri si spatii publice inchise duce, adesea, la mutarea locului in care fumeaza oamenii.
Impatimitii nu renunta, doar isi gasesc un alt "cuib". De asemenea, criticii acestor restrictii acuza interferente in viata privata din partea autoritatilor.
30% din romani fumeaza, conform datelor prezentate in octombrie de Reteaua pentru Prevenirea Fumatului din Romania.
- autentifica-te pentru a adauga comentarii